Äventyr på hög höjd i Stenstan

Häng med på takvandring i Sundsvalls stenstad!

Sundsvallsföretaget Takvandring Sverige har guidat grupper på taknockarna sedan 2004 och äventyret blir bara mer och mer populärt.

img_3267

Den som en gång vandrat på gatorna i Sundsvalls stenstad har också känt den speciella atmosfären som kommer av de många vackra och påkostade stenhusen med sina utsmyckningar, torn och spiror. Många tar chansen att också se Stenstan från ovan.

– Vi fick idén i samband med ett idémöte som Sundsvalls kommun bjöd in till, som handlade om hur vi på olika sätt skulle kunna hitta nya aktiviteter i Stenstan. Det var inte det enklaste att driva igenom, men kan man drömma något kan man göra det också, säger Anna Broman i företaget Takvandring Sverige.

img_4066

Karin Svingstedt och Anna Broman.

Anna driver företaget tillsammans med Karin Svingstedt. De har ett avtal med fastighetsbolaget Diös för att kunna använda taket och med en handfull guider i sin stab tar de årligen cirka 900 personer med på takvandring i Sundsvall. Många av kunderna är utländska besökare.

– Turisterna från utlandet blir fler och fler. Men det är också vanligt med grupper från företag och privatpersoner som är intresserade av Sundsvalls historia, säger Karin Svingstedt.

En grupp kan innehålla upp till tolv personer och samlas på Stora torget innan vandringen ska börja. Sedan tar man trapporna upp till en takterass på Grahnska huset som är ett av de allra pampigaste husen i Stenstan.

img_3309

För att på säkert sätt ta sig runt är deltagarna ”fastsatta” med sele och en vajer. Det gäller att hela tiden ha med sig den vajer-koppling som kallas för hunden.

 

Där har guiden en genomgång av säkerhetsinstruktioner och alla tar på sig selar och hjälmar och får veta hur man bäst tar sig runt den specialbyggda banan på 25 meters höjd. Säkerheten är av självklara skäl mycket viktig och Takvandring Sverige har lyckligtvis heller aldrig fått vara med om att något gått på tok under en vandring.

Eller?

– Jo, alltså, det händer ibland att personer med höjdskräck kan ha det jobbigt. Men oftast går det bra. Några olyckor har vi inte haft, säger Anna Broman.

img_5273

Heja Sundsvalls fotograf uppe bland torn och skorstenar.

 

Turen tar cirka en timme. Under den tiden går man cirka 200 meter på taknocken och får under tiden höra om allt från stadens tidiga födelse vid Åkroken, till inkräktande ryssar och den förödande stadsbranden som ödelade de gamla träkåkarna 1888. Hur det sedan byggdes en stad av sten, 600 hus på sex år, är förstås en central del av takvandringen.

– Men vi anpassar alltid innehållet efter gruppen. Är det fastighetsfolk så blir vi till exempel mer detaljerade om husen medan en grupp utländska turister kan vara intresserade av en mer allmän historia om Sundsvall, säger Karin Svingstedt.

– Nu i år har många velat diskutera idén om en skyskrapa på torget. Många är nyfikna på Sundsvallsbron och E4 och det finns helt enkelt gott om ingångar för en guide, säger Anna Broman.

img_3345

Guiden Christoffer Colliander stannar till med jämna mellanrum och fångar gruppen med sitt berättande.

img_3320

Sundsvallsbron är ett av de nyare inslagen i stadsbilden, som är under förändring.

img_3290

GA-kyrkans torn sticker upp mot molntäcket.

img_3409

Många detaljer att beskåda från ovan.

Några år efter att företaget startade i Sundsvall dök möjligheten för en liknande satsning även upp i Stockholm. Där har en bana byggts på Riddarholmen och liksom i Sundsvall har den blivit populär och uppmärksammad.

– Tillsammans med Ishotellet i Jukkasjärvi blir vi ibland omskrivna i internationell press som något annorlunda inom turistnäringen. Och det är kanske inte så konstigt. Något liknande finns inte någon annanstans, säger Anna Broman och Karin Svingstedt med stolthet i rösten.

Fattas bara. Bra jobbat och heja takvandring!

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

img_3367

img_3371

img_5309

Hunden som säkrar färden över taket.

, Taggar: